Uit de wereld van de groene mat kennen we de term resultaat-voetbal. Zo'n benaming moet er ook maar in de muziek komen: resultaat-rock. Zeker als je het optreden van de Britse groep Uriah Heep in de Amsterdamse Edenhal in ogenschouw neemt. Geen middel werd ongebruikt gelaten om de zaal in extase te brengen.

De Britse groep Uriah heep trok dinsdagavond met gemak in de Amsterdamse Edenhal zo'n vijfduizend man. Uriah Heep ontstond in 1970 en groeide, als een van de meest elementaire heavy bands van Engeland, in de loop der jaren langzaam naar het succes toe. Even geleidelijk aan werd het werk van de groep beter.

De vorm waarin Uriah Heep dinsdagavond stak was dan ook aanzienlijk beter dan tijdens hun vorige optreden in de hoofdstad enkele jaren geleden en zelfs overtuigend veel beter dan een half jaar geleden in de Rotterdamse Ahoyhal. Toen was de groep net versterkt met basgitarist John Wetton, maar de draagwijdte van die aanwinst was nog allerminst duidelijk op dat moment. Wetton kwam onder meer uit Roxy Music en zijn stap verbaasde nogal omdat die groep en Uriah Heep zo ongeveer tegenovergestelde plaatsen innemen aan het rook-spectrum.

Photos & Copyright by Hilco Arendshorst

Hoe goed deze keuze echter is geweest bleek pas tijdens het optreden van Uriah Heep in de Edenhal. Want niet alleen heeft Wetton zich weten in te passen in deze groep en heeft hij daar ook duidelijk plezier in, zijn stijl verleend Uriah Heep precies dat tegenwicht dat de vaak vormeloze songs op een ander en veel interessanter niveau tilt.

Photos from magazines showing Uriah Heep at the Edenhal Amsterdam

Persconferentie Amsterdam

Track Listing:

Disc One:
1. Devil's Daughter
2. Stealin'
3. Suicidal Man
4. Shady Lady
5. Prima Donna
6. The Wizard
7. July Morning
8. Return To Fantasy
9. Easy Livin'

Disc Two:
1. Gypsy
2. Guitar Solo
3. Sweet Lorraine
4. Bird Of Prey
5. Love Machine
6. Look At Yourself

CD from Edenhal Amsterdam

Click on the photo left for more photes from Edenhal by Menno Schaap

Click on the photo below for more photo's from the support act.
Not UFO, it was Broken Glass

Some photos are contributed by Harry Otten

Classic Rock Photos